Van data naar daadkracht: HDSR’s digitale transformatie met Cmotions.

Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) regelt het waterbeheer in het zuidelijk deel van de provincie Utrecht en een deel van Zuid-Holland. Dit omvat onder andere het pompen en zuiveren van riool en -oppervlaktewater, het verstevigen en verbreden van dijken en het zorgen voor een goede waterkwaliteit.
Door verstedelijking, klimaatverandering, verzilting van kustgebieden, en toenemende en uiteenlopende belangen, wordt het waterbeheer van Nederland steeds complexer. Daarom is het essentieel dat de waterschappen steeds meer gaan samenwerken, want waterbeheer stopt niet bij de grens. Hier speelt data een onmisbare rol om tot juiste informatie te komen voor het nemen van belangrijke beslissingen.
De uitdaging: Hoe HDSR grip kreeg op digitale transformatie.
HDSR is al enkele jaren bezig met een digitale transformatie, maar miste een centrale en beheersbare omgeving voor data om de kennis, capaciteit en technologie die nodig zijn voor deze transitie, effectief te ondersteunen. De organisatie wilde een datateam opzetten, uitbreiden en versterken om een toekomstige groei mogelijk te maken. “Toen ik 3,5 jaar geleden bij HDSR begon, stond Informatisering & Automatisering (I&A) aan het begin van deze transitie en was er intern nog geen uniforme data infrastructuur voor datamanagement,” vertelt Jeroen Koning, Product Owner bij HDSR op de afdeling I&A. “Het team was wel opgezet en geleidelijk aan uitgebreid, maar we zagen wel dat we in de toekomst meer kennis en kunde nodig zouden hebben om stappen vooruit te kunnen blijven maken.”
Daarom werd een aanbesteding uitgeschreven voor een langdurige samenwerking met een kennispartner. Het doel: leren en ontwikkelen, en extra capaciteit om tegelijkertijd concrete vooruitgang boeken.
Tijdens het aanbestedingstraject onderscheidde Cmotions zich door hun positionering als kennispartner en hun brede ondersteuning gedurende het hele traject. “Cmotions positioneerde zich niet als een partij die een opdracht uitvoert en daarna verdwijnt. Ze werken juist samen met partners aan het vergroten van kennis en kunde binnen de organisatie,” aldus Jeroen.
De oplossing: Een toekomstbestendig dataplatform.
Het traject begon met de realisatie van een dataplatform in Microsoft Azure, aangevuld met Microsoft Fabric. Dit platform vormt een basis voor verdere digitale innovatie. Naast de technische implementatie lag er een sterke focus op kennisoverdracht. Medewerkers van HDSR kregen trainingen in onder andere datavisualisatie, Python en versiebeheer met Git.
“Digitale transformatie gaat niet over technologie alleen,” benadrukt Jeroen. “Het gaat om het fundamenteel veranderen van hoe HDSR werkt en omgaat met data. Data moet HDSR helpen betere beslissingen te nemen, maar de menselijke factor blijft cruciaal.”
Om de digitale transformatie succesvol te maken, moet HDSR niet alleen nieuwe technologieën omarmen, maar ook anders gaan werken. De menselijke factor speelt hierin dus een cruciale rol. Het doel is om het dataplatform niet alleen te laten functioneren als een technologisch fundament, maar ook als een middel om innovatie binnen de organisatie te versnellen door het eenvoudig kunnen produceren van kwalitatieve data en informatie.

“Zonder de ondersteuning van Cmotions zou de realisatie van het dataplatform aanzienlijk langer hebben geduurd. Nu hebben we iets waar ik vroeger alleen maar van kon dromen.”
Jeroen Koning, Product Owner bij HDSR
Succes in de praktijk: De impact van een slim dataplatform.
Dankzij de samenwerking met Cmotions heeft HDSR nu een beheersbaar en schaalbaar dataplatform met een hoger volwassenheidsniveau dan voorheen. Dit stelt de organisatie in staat om sneller en efficiënter te werken en nieuwe vraagstukken op te pakken.
Daarnaast fungeert Cmotions als klankbord en sparringpartner, waardoor HDSR snel kan schakelen wanneer nodig. “Het grootste voordeel is dat we meters kunnen maken wanneer we dat willen,” zegt Jeroen. “Voorheen liepen we tegen capaciteitsproblemen aan, maar nu kunnen we stappen zetten zodra we er klaar voor zijn.”
Inzichten: Wat we leerden van dit traject.
In dit soort trajecten zijn er ook leermomenten. Voor HDSR was dat de noodzaak van een betere planning. “In het begin was het: er komt een vraag binnen, en dan snel iemand regelen. Dat werkte niet altijd,” geeft Jeroen toe. “Nu hebben we een I-portfolio proces waardoor we minimaal een jaar vooruit moeten kijken en plannen. Dat helpt enorm maar ook hier valt nog veel te leren.”
Daarnaast blijft dynamiek een constante factor binnen de digitale transformatie. “Hoe beter je als partner kunt anticiperen op wat er komen gaat, hoe effectiever de samenwerking.”

De toekomst: Volgende digitale stappen van HDSR.
De komende periode richt HDSR zich op het verder optimaliseren van het dataplatform, waarbij de focus ligt op het creëren van een duurzaam systeem waarin zowel technologie als mensen optimaal samenwerken. “Het systeem moet goed draaien,” zegt Jeroen. “Niet alleen technisch, maar ook qua team en processen.” Zo ligt er bijvoorbeeld voor de komende twee jaar een trainingsprogramma om meer de data engineering kant te belichten en het team naar een hoger niveau te tillen.
Daarnaast wordt gekeken naar de integratie van data science, zoals het trainen van voorspellende modellen en het uitvoeren van simpele en complexe analyses. Op de lange termijn ziet Jeroen een nauwere samenwerking voor zich met andere waterschappen en ketenpartners waarbij data een verbindende factor kan zijn. “Water stopt niet bij de grens, dus onze data moet ook over onze grenzen kunnen stromen.”
De ambitie is om tegen 2026-2027 verder te groeien naar een geïntegreerde samenwerking waarin data en een partij als Cmotions een sleutelrol spelen. “Door Cmotions’s ervaring met andere waterschappen kunnen zij mogelijk bruggen slaan en de samenwerking binnen de watersector versterken door het delen van kennis en ervaringen. In het belang van de watersector werk ik hier graag aan mee,” besluit Jeroen.
“Cmotions helpt je om naar een meer volwassen datagedreven organisatie te groeien. En dat ze doen samen met je, niet voor je.”
Jeroen Koning, Product Owner bij HDSR